Białe czy czerwone – które wino wybrać?

Wprowadził: hlkljgk
Nie trzeba być fanatykiem wina, żeby umieć wymienić takie nazwy jak Chianti, Marsala Bardolino. Te wina włoskie to jedne z najbardziej znanych i docenianych alkoholi na świecie. Nic w tym podejrzanego. Włochy zaliczają się najstarszych rejonów, zajmujących się hodowlą winorośli.

W tej chwili na obszarze państwa hodowanych jest powyżej 2000 rozlicznych form winogron. Funkcjonuje tam przeszło milion winnic. Produkują one przybliżeniu 15% światowej produkcji wina. Włochy to światowy potentat w owej dziedzinie, a wina włoskie to marka sama w sobie.

W wolnej chwili

Historia wina

Białe winogrona
Wprowadził: hoxtonboy
Podpatrzone na: http://www.flickr.com/photos/lumixpics/1448311867/
Wino białe to napój bogów. Alkohol znany od tysiącleci. Zajmuje znaczące miejsce w sztuce, literaturze, muzyce i filmie. Mało tego, nawet w wyznaniach. Wszyscy kojarzymy podanie o tym, jak Jezus uczynił cud w Kanie Galilejskiej, czyniąc z wody wino, którego już nie było na przyjęciu ślubnym. Duża część zna symbolikę chleba i wina w chrześcijaństwie.


Wino białe

Do produkcji białego wina stosuje się głównie jasne grona. Co nie znaczy, że ciemna klasa tych owoców się do tego nie nadaje. Białe wino sporządza się przy użyciu fermentacji czystego moszczu, czyli soku ze świeżo wyciśniętych owoców. Najbardziej popularne białe wino we Włoszech to Soave. Dużą popularność zawdzięcza stosunkowo niskiej cenie a także wybornym walorom smakowym. To wino posiadające stosunkowo lekki aromat. Pijąc je poczujemy migdałową nutę. Kosztując tego białego wina posiada się nieodparte wrażenie lekkości oraz harmonii.

Czerwone wino

Jak uprzednio w pisaliśmy, białe wino uzyskuje się z wykorzystaniem fermentacji czystego soku, tymczasem czerwone wino tworzy się w przy pomocy skórek oraz pestek owoców. Występuje ono w odmiennych odcieniach czerwieni: od purpury, przez rubinowy, ceglasty, wiśniowy, po czarno -czerwony. Czerwone wino przygotowuje się z ciemnych winorośli nazywanych popularnie czarnymi. Jedno z najbardziej znanych czerwonych win włoskich to bezsprzecznie Bardolino. To wino wytrawne produkowane w prowincji Werona. Zalecane do pierwszych dań, salami, pieczeni oraz serów. Trzeba je podawać w temperaturze pokojowej.

Włosi – fani win

Do śniadania, obiadu, kolacji. Win włoskich nie może zabraknąć na stołach Włochów w trakcie żadnego z posiłków. Skutkiem tego nie dziwi fakt, że mieszkańcy tego kraju prowadzą jeśli chodzi o konsumpcję wina. Mówiąc zajmują drugie miejsce na świecie. Jeden mieszkaniec tego państwa wypija rocznie 70,8 litra wina. Wino (jakiepolskie wina wybrać) wino Restauracja OKWineBar
Wprowadził: M.G.P.
18-07-12 10:38:12
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.