Na pewno znasz filmy japońskie, w których żółtoskórzy wojownicy pojedynkują się na katany. Każdy historyk może potwierdzić, jak istotne było to ostrze dla każdego samuraja. Zazwyczaj skośny zbrojny wykuwał go sam i jeśli wierzyć podaniom, mieścił w sobie ten miecz fragment duszy kowala. W kulturze tego dalekiego państwa świetnie rozwinęła się umiejętność wytwarzania najlepszych ostrzy. Do chwili obecnej da się dostrzec to w kulinariach - noże japońskie są słynne na całym globie. Kucharze i pomocnicy kuchenni uwielbiają ich ostrość, solidną budowę, praktyczność i niezawodność.
Najważniejsze ostrze w trakcie przygotowywania posiłku to nóż szefa kuchni. Powinien leżeć komfortowo w dłoni, być ostry i solidny. Japońskie noże tego typu są wyrabiane zazwyczaj ze stali węglowej, damasceńskiej albo niklowej. Technologia wykuwania u rzemieślnika mocno przypomina drogę wytwarzania mieczy samurajskich, ponieważ polega na skuwaniu wielu warstw tworzywa. Staranne ręczne wyrabianie ostrzy powoduje, że są one niezwykle komfortowe i mocne. Gdy raz chwycisz w dłoń taki wyrób, zauważysz sporą różnicę. I natychmiast usuniesz z szafek słabej jakości sztućce produkowane taśmowo. Noże japońskie są tworzone z doświadczeniem japońskiej historii.
Porządny mistrz patelni powinien dysponować wieloma modelami
noży. Prawidłowy zestaw ostrzy musi posiadać sztućce odpowiednie do różnorakich dań. Rdzennie japońskie są rzecz jasna ostrza do
sushi. Nie da sobie rady bez nich kucharz, pragnący robić ten fantastyczny wytwór
kuchni japońskiej. W zestawie powinny się znajdować ostrza do serów, noże do filetowania (niezwykle użyteczne w przypadku śledzi), noże do kawałkowania jarzyn, fachowe noże do wędlin. W sklepach są dostępne japońskie noże do każdej potrawy. Do najpopularniejszych firm należą: Tojiro, Taisan i Hideo Kitaoka. Ceny są znacząco większe od cen ordynarnych, wytwarzanych taśmowo noży. Za dobre produkty się płaci, to stare powiedzenie. A ile w tym przypadku? Aby znaleźć dobry japoński nóż, trzeba zapłacić od 1000 złotych wzwyż. (
noże maszynowe) (
noże przemysłowe)