Noże japońskie

Wprowadził: Chroma i Kai
Na pewno znasz filmy japońskie, w których żółtoskórzy wojownicy pojedynkują się na katany. Każdy historyk może potwierdzić, jak istotne było to ostrze dla każdego samuraja. Zazwyczaj skośny zbrojny wykuwał go sam i jeśli wierzyć podaniom, mieścił w sobie ten miecz fragment duszy kowala. W kulturze tego dalekiego państwa świetnie rozwinęła się umiejętność wytwarzania najlepszych ostrzy. Do chwili obecnej da się dostrzec to w kulinariach - noże japońskie są słynne na całym globie. Kucharze i pomocnicy kuchenni uwielbiają ich ostrość, solidną budowę, praktyczność i niezawodność.

Najważniejsze ostrze w trakcie przygotowywania posiłku to nóż szefa kuchni. Powinien leżeć komfortowo w dłoni, być ostry i solidny. Japońskie noże tego typu są wyrabiane zazwyczaj ze stali węglowej, damasceńskiej albo niklowej. Technologia wykuwania u rzemieślnika mocno przypomina drogę wytwarzania mieczy samurajskich, ponieważ polega na skuwaniu wielu warstw tworzywa. Staranne ręczne wyrabianie ostrzy powoduje, że są one niezwykle komfortowe i mocne. Gdy raz chwycisz w dłoń taki wyrób, zauważysz sporą różnicę. I natychmiast usuniesz z szafek słabej jakości sztućce produkowane taśmowo. Noże japońskie są tworzone z doświadczeniem japońskiej historii.

Porządny mistrz patelni powinien dysponować wieloma modelami noży. Prawidłowy zestaw ostrzy musi posiadać sztućce odpowiednie do różnorakich dań. Rdzennie japońskie są rzecz jasna ostrza do sushi. Nie da sobie rady bez nich kucharz, pragnący robić ten fantastyczny wytwór kuchni japońskiej. W zestawie powinny się znajdować ostrza do serów, noże do filetowania (niezwykle użyteczne w przypadku śledzi), noże do kawałkowania jarzyn, fachowe noże do wędlin. W sklepach są dostępne japońskie noże do każdej potrawy. Do najpopularniejszych firm należą: Tojiro, Taisan i Hideo Kitaoka. Ceny są znacząco większe od cen ordynarnych, wytwarzanych taśmowo noży. Za dobre produkty się płaci, to stare powiedzenie. A ile w tym przypadku? Aby znaleźć dobry japoński nóż, trzeba zapłacić od 1000 złotych wzwyż. (noże maszynowe) (noże przemysłowe)


W wolnej chwili

Przyjemne gotowanie z dobrym nożem

Idealny nóż kuchenny
Podpatrzone na: http://www.samcooks.com
Popularne swego czasu w naszym kraju stało się spędzanie czasu ze znajomymi na grupowym przygotowywaniu posiłków. To fajny zwyczaj. To wspaniała alternatywa dla wspólnych wyjść do knajpki, a dodatkowo pozwala na pochwalenie się swoimi talentami kulinarnymi. Żeby jednak samo przygotowywanie posiłków było przyjemnością należy mieć w kuchni dobry sprzęt. Najistotniejszy jest dobry nóż do kuchni. Dzięki temu ułatwimy sobie przyrządzanie naszych potraw.
Podpatrzone na: www.SmakProstoty.pl
18-07-12 10:38:31
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.